Column Leidsch Dagblad

Man Meer!

23 december, 2013

Verrek joh. Ze had gewoon gelijk. Het niveau was inderdaad niet zo best. Rare ballen, weinig fatsoenlijke schoten en mislukte lobjes. Het duurt nog wel even voordat ‘we’ weer naar de Olympische Spelen mogen.

Iefke van Belkum is de beste waterpolospeelster die we in Nederland hebben. Afgelopen zomer stopte ze bij het Nederlands team omdat ze het niet eens was met het beleid dat de bond voerde. Talenten zouden slecht worden begeleid en dit deed haar besluiten niet verder te gaan bij het Nederlands team. Ook Biurakn Hakhverdian stopte. En onlangs deed keepster Ilse van der Meijden (en opnieuw de redding van van der Meijden! Gelooft u in wonderen? Ja! Peking 2008) hetzelfde.

Tijdens de Final Four wedstrijden afgelopen weekend in Alphen aan den Rijn werd er gestreden om de KNZB-beker. Rob Geus zou er niet vrolijk van zijn geworden. Het niveau van zowel de heren als de dames viel me erg tegen. Zelf speel ik op houtje-touwtje-niveau, dus wie ben ik? Maar duidelijk was wel dat het niet al te best was. Dat gecombineerd met een gaar sfeertje en je weet dat er nog een hele grote stap gezet moet worden om weer terug aan de top te komen.

Met twee nieuwe bondscoaches aan het roer is de KNZB inmiddels een nieuwe weg ingeslagen. Soms is het natuurlijk wel lekker makkelijk om de sportbond af te zeiken. Incapabele bobo’s die er voor zichzelf zitten en geen verstand van de sport hebben. Soms terecht, soms ook niet. Is overigens niet alleen bij de zwembond zo hoor. Turners, roeiers en atleten kunnen er ook wat van. Al-tijd gesodemieter. Zelf heb ik er eigenlijk geen mening over (ik wil graag mijn startnummer behouden).

Maar is het geen teken aan de wand als de beste speelster van het veld vrij weinig meer traint? Terwijl er toch veel internationals in het water lagen. En is het geen teken aan de wand dat die beste speelster van het veld al vijf maanden zwanger is? Nee, dat is het dus niet. Betrapt! Ik begreep dat wel. Waterpolo is namelijk zo ongeveer de hardste sport die er bestaat. Krabben, knijpen en schoppen is eerder regel dan uitzondering. En zeg nou zelf, ga jij een zwangere vrouw krabben, knijpen of schoppen? Ga jij een zwangere vrouw pijn doen?

Heel slim juist van Iefke en haar coach. Geen tegenstander die haar meer wil aanvallen. En met zoveel ruimte weet zij heus wel raad. Ze zit natuurlijk al een paar jaartjes op waterpolo. Het team van Iefke won dan ook gewoon. Maar ja, dat was ook niet zo moeilijk.

Ze spelen al vijf maanden met een man meer.

20131223-123121.jpg