Divers

De vloek van de TalentFanny

23 december, 2014

Voor het Topsport Amsterdam magazine zal ik ieder kwartaal een evenement bezoeken en mijn licht erover laten schijnen. Deze keer: de sportverkiezingen van Amsterdam.

Vlak voor ik naar het Olympisch Stadion verkaste, keek ik Fanny nog even diep in de ogen. Al zeven jaar staat ze daar, midden in de woonkamer, zodat iedereen die binnenkomt er wel naar moét kijken. In een ver verleden, december 2007, won ik zelf een Fanny als sporttalent van Amsterdam. Nu, zeven jaar later, heb ik die status nooit echt waar kunnen maken.

Elk jaar staat het rood omcirkeld in mijn agenda. De Amsterdamse sportverkiezingen op maandag. Sporters die normaal naar zweet stinken en onder de bagger zitten, worden bij dit soort bijeenkomsten omgetoverd tot topmodellen. Judoka’s voelen zich er echter ongemakkelijk omdat ze geen band mogen gebruiken om hun smoking vast te maken. Honkballers voelen zich opgelaten omdat kauwgom kauwen bij dit soort gelegenheden ongepast is en zwemmers denken voor joker te lopen omdat hun broek maat S heeft en het jasje maat XXL vanwege te brede schouders. Het gewone volk dat er rondloopt voelt zich op hún beurt weer opgelaten omdat zij stiekem jaloers zijn op de prestaties van de sporters. Die prestaties waren ook dit jaar niet misselijk, met uiteindelijk terechte winnaars. Bij één van die winnaars zou ik graag even willen stilstaan.

Ilse Paulis won dit jaar de Fanny voor het grootste sporttalent van Amsterdam. Ilse roeit, is slim, heeft geweldige benen en werd dit jaar wereldkampioene. Natuurlijk was ze blij dat zij tot het grootste talent van de grootste sportstad van Nederland werd verkozen. En ja, ze wil heel graag naar de Olympische Spelen en daar goud winnen. Maar er lijkt een vloek te heersen over de TalentFanny.

Een indrukwekkende lijst met sporters ging haar al voor. Urby Emanuelson? Bankzitter bij AS Roma. Igor Sijsling? Exact nul ATP titels. Rafael van der Vaart? Bungelt ergens onderaan in de Bundesliga met HSV en heeft vooral ruzie met Sylvie. Ikzelf? Grijs en gestopt. Ze hebben mooie prestaties geleverd hoor. Maar het totaal aantal Olympische titels van alle sporttalenten bij elkaar? Nul. Ik weet zeker dat ook bij Urby, Igor en Rafael het beeld pontificaal in de woonkamer staat. De vloek van de TalentFanny dus.

Kijk, Ilse. Ellen Hoog won nooit een TalentFanny, maar is al tweemaal Olympisch kampioene én werd dit jaar verkozen tot sportvrouw van Amsterdam. Jij denkt dat dit toeval is? Femke Heemskerk. Sportvrouw van Amsterdam en Olympisch kampioene. Nicolien Sauerbreij. Sportvrouw van Amsterdam en Olympisch kampioene. Zij wonnen nooit de TalentFanny hoor. Het gaat mij wat ver om de Fanny terug te geven. Het is een prijs waar je bijzonder trots op mag zijn. Mij gaat het er vooral om dat jij wél Olympisch goud pakt, ondanks de vloek. Ik stel daarom voor dat je het beeldje elke dag eens goed schoon poetst. Verzorg het alsof het je eigen kind is. Knuffel het! Geef het zo nu en dan zelfs een kusje. Behandel het met liefde. Die vloek moet eraf. Ik heb eens rond gebeld, maar jouw voorgangers hebben dit nagelaten. Schandalig eigenlijk. Aan jou de taak om jouw opvolgers te laten zien dat je ook mét een TalentFanny de Spelen kunt winnen.

Als je straks in Rio goud wint, denk dan nog even aan mij en besef dat ik een behoorlijk aandeel in jouw succes heb gehad.

Geen dank, Ilse.

IMG_1142.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratis exemplaar van het magazine? Bestel hem hier: http://www.topsportamsterdam.nl/content/topsport-amsterdam-magazine-0