Divers

Op glad ijs

27 maart, 2014

Voor het Topsport Amsterdam magazine zal ik ieder kwartaal een wedstrijd bezoeken en mijn licht erover laten schijnen. Deze keer: De Coolste Baan van Nederland.

Mensen lachten me uit. Ik zag ze kijken met zo’n blik van; wat een ongelooflijke prutser. Bambi op schaatsen. Ik ben er zo slecht in, maar ik wil het zo graag goed kunnen. Ik schaamde me voor mezelf. Gelukkig had ik oud-teamgenoot Joost Reijns meegenomen om me aan vast te klampen. Hij schaamde zich waarschijnlijk ook voor mij. Mee met de enige Hollander die niet kan schaatsen.

Heette ik maar Jan, Piet of Klaas. Man, wat zou ik graag in 1948 geboren zijn. Lekker elke avond ganzenborden met het hele gezin, zonder smartphones of andere poespas. Sinds de Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion lag, hunker ik naar alles wat nostalgisch is. Commercie en historie in combinatie met topsport en breedtesport. De Coolste Baan van Nederland was geen lullig side-eventje als opmaat voor het NK Sprint en het NK Allround. Werkelijk alles werd uit de kast getrokken; Ard en Keessie waren niet van de buis te slaan, Humberto Tan leek tegelijkertijd in zowel Sotsji als in het Olympisch Stadion te zijn en Frank en Ronald de Boer bleken over een uitstekende ‘pootje over’ te beschikken tijdens de uitzending van Ruud de Wild op radio 538. Voor het eerst was ik écht jaloers op de enige échte volkssport die wij in Nederland hebben.

Mijn rondjes 1.34 laag (zonder kick-finish) maakten geen indruk op de omgeving. De omgeving maakte wel een enorme indruk op mij. Ik was op historische grond rondjes aan het schaatsen. Grond waar Ajax en het Nederlands elftal legendarische wedstrijden speelden. Grond waar Johan Cruijff Feijenoorders, Portugezen en Spanjaarden gek tikte. Maar nu ook grond waar 108.000 schaatsers en bezoekers genoten van zesentwintig dagen unieke schaatservaring. Ik zie kinderen van een jaar of acht op Friese doorlopers Sven Kramertje spelen omdat hij hun grote idool is. Ze hadden hem zojuist op de grote schermen in het stadion goud zien winnen op de 5000 meter. Maar ook vrouwen van tegen de veertig trokken na tien jaar de schaatsen weer aan. Als Carien Kleibeuker op haar leeftijd een medaille kan winnen, konden zij dat toch zeker ook wel?

De Coolste Baan van Nederland moét mensen geïnspireerd hebben weer te gaan schaatsen. De sport in zijn algemeenheid had dit wel even nodig. Minder gevulde tribunes, teruglopende tv-minuten, sponsoren die dreigen te stoppen, prestatiematrixgedoe en rechtszaken voor kwalificatie helpen de sport niet vooruit. Dit evenement tijdens de Olympische Spelen dan weer wel.

Met zo’n waardeloze warme winter was de timing ook nog eens goed. Dat wist Rintje natuurlijk allang. Rintje weet alles. In Lemmer is alles nog nostalgisch en heten de mensen inderdaad nog Jan, Piet of Klaas. Maar er is één droom van Rintje die nooit uit zal komen, want wij zijn de enige.

Een Olympisch Stadion in Lemmer.

Een gratis exemplaar van het magazine ontvangen? Bestel ‘m hier

20140327-112648.jpg