In de media

Het sportweekend van… Ranomi Kromowidjojo

17 maart, 2014

Ranomi Kromowidjojo was de koningin van de Olympische Spelen in London en heeft geen introductie nodig.

Ziek
“Afgelopen weekend was een zwemwedstrijd in het Franse Amiens waar een deel van de Nederlandse zwemtop mee deed. Voor mij stond de wedstrijd ook op de planning, maar ik werd twee weken geleden ziek. Afgelopen week heb ik wel een gewone zwemweek kunnen draaien, maar ik wilde liever gewoon thuis blijven en daar goed trainen. Je moet toch een lange reis maken en drie dagen in een vol en warm zwembad zitten. Die energie investeer ik dan liever in training. Ik heb de wedstrijd wel gevolgd. Een sterk bezette wedstrijd waar wereldkampioenen Hosszu, Sjöström en Stravius ook deelnamen. De Nederlanders zwommen wel oké, nog niet super hard maar gewoon prima. Olivier Victor van der Voort, paralympisch zwemmer, zwom overigens een wereldrecord op de tweehonderd meter rugslag. Ik ken hem alleen van naam maar het schijnt echt een groot talent te zijn.”

De rug van Sven
Ranomi met een knipoog: “Zoals je weet ben ik een heel groot sportfan die alle uitslagen doorspit, haha. Nee hoor, ik weet bijna niets van andere sporten en ik volg ook bijna geen andere sporten. Ik vind het eigenlijk gewoon niet zo boeiend. Over voetbal durf ik al niets meer in het openbaar te zeggen, al ga ik binnenkort wel voetbalkennis opdoen met Pieter bij PSV. Karate vind ik leuk, en zwemmen eigenlijk ook wel. Van de Paralympische Winterspelen heb ik dan ook bijna niets meekregen, behalve dan dat Bibian Mentel goud won bij het snowboarden. Het is weinig op TV en er staan slechts mini stukjes in de krant terwijl we bij Sven Kramer elk uur op de hoogte worden gehouden hoe het met zijn rug gaat. Dat is wel een enorm groot contrast terwijl iedereen in Nederland wel heel positief staat tegenover mindervalide sporters.”

Sporttop
“Dit weekend bestaat de stichting Sporttop tien jaar. Een initiatief van Jochem Uytdehaage die randzaken voor jonge sporttalenten wil verbeteren. In mijn jeugd was ik zelf één van de talenten die aangesloten was. In het eerste jaar was Bart Veldkamp mijn mentor en een jaar later Nico Rienks. Eigenlijk had ik nooit echt problemen. In het zwemmen was alles altijd goed geregeld. Als je een blessure had werd je direct geholpen en als je last van wedstrijdspanning had kreeg je mentale begeleiding. Bij veel andere sporten is die hulp er niet altijd en daarom vind ik het fantastisch dat Sporttop dit soort talenten ondersteund. Ook leer je jezelf presenteren, omgaan met de media en staat de mentor open voor al je vragen. Later als ik groot ben wil ik ook een mentor zijn voor jonge talenten en ze helpen waar nodig. En nu maar hopen dat Jochem deze krant leest!”